Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, με δεδομένη την επικείμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Ο δύσκολος χειμώνας που πέρασε από πλευράς χαμηλών θερμοκρασιών-και όχι μόνο- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν, δημιουργούν την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων, ώστε να περιορίσουμε τα έξοδά μας.

Η ιδανική λύση για όσους προσανατολίζονται στην αλλαγή του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας τους ή στην κατασκευή μιας νέας, είναι η εφαρμογή αντλιών θερμότητας.

 

Στο συγκεκριμένο θέμα, σας παρουσιάζουμε το κόστος και τα οφέλη που προκύπτουν από την εγκατάσταση συστήματος αντλίας θερμότητας Carrier AquaSnap σε κατοικία, στις οποίες αντιπρόσωπος είναι η εταιρεία μας.

 

Πόσο κόστισε στο νεόδμητο κτίριο;

Η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος Carrier AquaSnap του παραπάνω παραδείγματος κόστισε περίπου 9.000 ευρώ. Η οικονομική απόσβεση λοιπόν θα πραγματοποιηθεί για την οικογένεια του παραδείγματός μας σε 3 χρόνια και μετά θα έχουν όφελος 3.000 ευρώ το χρόνο. Επειδή το σύστημα Carrier AquaSnap εγκαταστάθηκε από την αρχή στο εξεταζόμενο σπίτι, παρέχει χωρίς επιπλέον κόστος αγοράς και ψύξη το καλοκαίρι (αποφεύγεται η αγορά έξτρα κλιματιστικών και μειώνει την κατανάλωση), αλλά και δωρεάν ζεστά νερά χρήσης για τα μπάνια και την κουζίνα.

 

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος θέρμανσης Carrier AquaSnap δεν ξεπερνά το 4% της αξίας του σπιτιού που εξετάσαμε και θα αποσβένεται, εκτός από την ιδιοκατοίκηση (μείωση των εξόδων θέρμανσης) και από την άνοδο της αξίας του ακινήτου. Αυτό μετατρέπεται σε χρήματα κατά την πιθανή πώληση, αλλά και την ενοικίαση του σπιτιού, αφού και στις δύο περιπτώσεις επιτυγχάνονται υψηλότερα ανταλλάγματα για τον ιδιοκτήτη.

 

 

Τα δεδομένα της εγκατάστασης

Ας πάρουμε το παράδειγμα μίας κατοικίας, με δύο ορόφους και υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 200 τετραγωνικών μέτρων, της οποίας το θερμικό φορτίο του σπιτιού εκτιμήθηκε στα 20 kW. Οι ετήσιες ώρες θέρμανσης που απαιτούνται είναι περίπου 1.200 στο σύνολο.

 

Εάν ο ιδιοκτήτης είχε εγκαταστήσει συμβατικό λέβητα πετρελαίου και καλοριφέρ, με μέση τιμή του πετρελαίου 1,4 ευρώ/λίτρο και του ηλεκτρικού ρεύματος 0,13 ευρώ/kWh, θα χρειαζόταν να καταναλώσει περίπου 2.800 λίτρα και να πληρώσει γύρω στα 4.000 ευρώ για τα έξοδα θέρμανσης.

Αντίθετα, η συγκεκριμένη οικογένεια, εγκαθιστώντας το σύστημα θέρμανσης Carrier AquaSnap  θα καταναλώσει σύμφωνα με τον μετρητή της ΔΕΗ περίπου 6.800 kWh για τη θέρμανσή της. Το κόστος είναι για αυτούς 890 ευρώ, σημειώνοντας ένα τεράστιο κέρδος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, το οποίο ξεπερνά τις 3.000 ευρώ το χρόνο!!!

 

 

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα  Carrier AquaSnap  λειτουργεί όπως το οικιακό ψυγείο ή τα μικρά κλιματιστικά τοίχου, είναι δηλαδή μία τεχνολογία δοκιμασμένη και εξελιγμένη πλέον σε υψηλά επίπεδα οικονομίας και άνεσης, ειδικά για κατοικίες. Ο λόγος που προσφέρει τόσο μεγάλη οικονομία, σε σχέση με τους παραδοσιακούς καυστήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου, είναι πως αντί να παράγει τη θερμότητα καταναλώνοντας κάποιο ορυκτό καύσιμο, αξιοποιεί αυτή που είναι διαθέσιμη στον ατμοσφαιρικό αέρα, μεταφέροντάς την στο εσωτερικό του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα  Carrier AquaSnap επιτυγχάνει ενεργειακούς βαθμούς απόδοσης που φτάνουν το 450%, ενώ ένας καυστήρας δεν ξεπερνά το 90%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας 1kW ηλεκτρικής ισχύος, έχουμε σαν αποτέλεσμα 4,5 kW θερμικής ισχύος στο σπίτι μας.

 

Πόσο κοστίζει σε υφιστάμενη κατοικία

Στη περίπτωση όπου έχουμε αντικατάσταση υπάρχοντος λέβητα πετρελαίου σε μία κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων, με σύστημα θέρμανσης Carrier AquaSnap ισχύος 15 kW υψηλών θερμοκρασιών (65 degC), ισχύουν τα εξής:

– Κατά τη λειτουργία με συμβατικό λέβητα πετρελαίου και καλοριφέρ, η κατανάλωση είναι περίπου 2.150 λίτρα και τα έξοδα θέρμανσης γύρω στα 3.000 ευρώ.

– Με το σύστημα θέρμανσης Carrier AquaSnap υψηλών θερμοκρασιών (65 degC), η κατανάλωση είναι περίπου 6.840 kWh για τη θέρμανση με κόστος 890 ευρώ.

Έτσι, προκύπτει ένα ετήσιο κέρδος της τάξης των 2.100 ευρώ (με ετήσιες ώρες θέρμανσης 1.200, μέση τιμή πετρελαίου στα 1,40 ευρώ/λίτρο και μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος 0,13 ευρώ/kWh).

Tέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης συστήματος  Carrier AquaSnap για το παράδειγμα που αναφέραμε ανέρχεται στα 9.000 ευρώ περίπου.

 

Τι μας προσφέρει το σύστημα Carrier AquaSnap

Τα πλεονεκτήματα του Carrier AquaSnap δεν σταματούν όμως στην μεγάλη οικονομία καθώς:

• είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μηδενίζοντας τους επιβλαβείς ρύπους της καύσης στο οικιστικό περιβάλλον και μειώνοντας κατά 60% την έκλυση CO2

• προσφέρει άνεση στο χώρο και ψύξη το καλοκαίρι, εφόσον εγκατασταθεί από την αρχή στο σπίτι

• βελτιώνει το ενεργειακό πιστοποιητικό του σπιτιού

• αυξάνει την αξία του ακινήτου με αποτέλεσμα ταχύτερη πώληση ή ενοικίαση και υψηλότερες τιμές

• μας απαλλάσσει τελείως από τη δεξαμενή πετρελαίου

• συνδυάζεται ακόμα και με «κρυφά» θερμαντικά σώματα στο σπίτι, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο

• είναι ασφαλέστερο, καθώς δεν υπάρχει καύση, φλόγα ή αέριο στο σπίτι

 

Τι γίνεται σε υφιστάμενα κτίρια ή διαμερίσματα;

Το σύστημα Carrier AquaSnap είναι από τα λίγα στην αγορά που μπορεί να προσαρμοστεί με χαμηλό κόστος και σε υφιστάμενες κατοικίες, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις ποιότητας στο δίκτυο σωληνώσεων θέρμανσης του σπιτιού. Αποτελεί την ιδανική λύση για ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών καθώς πραγματικά εκτοξεύει τα επίπεδα άνεσης και την οικονομία λειτουργίας. Η κεντρική μονάδα του συστήματος μπορεί να τοποθετηθεί στην ταράτσα, το μπαλκόνι ή τον κήπο του σπιτιού.

Pin It on Pinterest

Share This